Strakke villa grenzend aan natuurgebied


Groeien naar een herkenbaar resultaat 

Wat voor vrijwel iedere woning geldt: locatie, locatie, locatie, is ook op deze villa van toepassing. Het pand is aan de voorkant redelijk gesloten maar aan de achterkant is de woning helemaal open met veel grote ramen van vloer tot plafond met vrij uitzicht op velden met vogels, herten en hazen en het poolhouse met groot zwembad. Richard: “De ligging van de kavel aan het natuurgebied vormde het uitgangspunt voor het ontwerp. Daarnaast waren er nog een aantal voorwaarden waaraan de villa moest voldoen zoals een lage nok waarmee op de verdieping rekening moest worden gehouden. Beneden is het behoorlijk groot, zeker als je de kelder meerekent. Aan de voorkant zie je eigenlijk niet hoe ruim deze villa feitelijk is. Als architect hou ik ervan om samen te werken met toekomstige bewoners. Om samen toe te groeien naar het gewenste resultaat waarin de bewoners zich herkennen en ze zich goed bij voelen. Ik probeer wel altijd een dimensie toe te voegen. Iets waaraan ze zelf nog niet hadden gedacht. Je zou kunnen stellen dat mijn handschrift als architect voelt ‘als een op maat gemaakte jas’, die de opdrachtgever precies past.” 

Duurzaamheid en domotica  

De opdrachtgevers hadden een aantal wensen zoals een grote veranda als verlengstuk van hun woonruimte en slaapkamer op de begane grond. Opvallende details in deze enorme veranda zijn de nauwgezette uitlijning van de houten delen in het dak, de zorgvuldige rangschikking van de buitentegels en de grote daklichten die dicht bij de woning zijn geplaatst zodat er veel licht naar binnen komt. Omdat de bewoners ook belang hechten aan duurzaamheid wilden ze graag een plat dak waar nu maar liefst zestig zonnepanelen verdekt op liggen. Ook is er gekozen voor tripleglas dat bestaat uit drie glasplaten met een coating en isolerend glas. Daarnaast maken ze gebruik van bodemenergie, met een grondwarmtepomp. Een andere wens was de toepassing van domotica die alom aanwezig is in en om het huis. De verlichting, gordijnen, muziek, airconditioning, deuren, binnen- en buitenhaard, de grasmaaier, het dek en zelfs de lichten in het zwembad kunnen automatisch bediend worden. Een mooie integratie van technologie en diensten die zorgt voor nog meer woongenot. 

Wit kader, donkere vlakken 

Richard: “Kenmerkend voor deze villa zijn de contouren van de hoofdvorm met spits dak en de witte omlijsting ervan die overgaat in het platte gedeelte van de woning en eindigt in de veranda rondom. Hierdoor lijkt het of het huis een beetje zweeft. Deze esthetische vorm met grote overstekken pas ik wel vaker toe. Dit witte kader wordt ‘opgevuld’ door donkere vlakken van langformaatbaksteen van GeoStylistix MBI. Het is een extra lange, stijlvolle gevelsteen. Door de atypische afmetingen ontstaat er een mooi lijnenspel in de gevel. Het hoofdhuis is uitgevoerd in de lichte variant (shaded grey) en de ‘aanbouw’ is gebouwd met de en donkere variant (charcoal grey). Het verschil in kleur is ook toegepast in de tuin. Het poolhouse is uitgevoerd in donkere steen en de muurtjes in de tuin en rond het zwembad zijn lichter. Bewoners: “Zowel binnen als buiten en in de tuin zijn we heel consequent geweest in het gebruik van materialen en kleuren. Zo creëer je rust en eenheid en ook niet onbelangrijk: een opgeruimd gevoel. En laten we daar nou van houden! Ook de detaillering en afwerking in deze villa zijn van een bijzonder hoog niveau. Alles is tot in de puntjes afgewerkt. Afzonderlijk van elkaar lijken het wellicht details, maar in het grotere geheel bepalen ze het totale plaatje.” 



https://theartofliving.nl/strakke-villa-grenzend-aan-natuurgebied/