Vanzelfsprekende overgangen
De tuin was drie jaar geleden slechts een kaal bouwperceel. Dat moest worden getransformeerd in een stuk groen dat de directe omgeving van het huis moest verfraaien met een bloemen- en plantenpracht en verderop een vanzelfsprekende overgang moest creëren met het natuurlandschap. Geen geringe opgave, een die werd overgelaten aan hoveniersbedrijf Lemmens in Sittard. “We hebben gezorgd voor blikvangers nabij de woning, voor planten die het hele jaar door groen blijven, maar ook voor eyecatchers die blijven verrassen”, zegt Pascal Lemmens. “Een tuin moet aantrekkelijk zijn in alle seizoenen en eigenlijk ook dag en nacht. Daarom is ook de juiste aanlichting van de tuin heel belangrijk voor de beleving ervan. Ook die hebben we dus mogen aanleggen, evenals de vijver. Ten slotte wensten de bewoners geen al te intensief onderhoud. Je kunt dat natuurlijk overlaten aan de hovenier, maar wij hebben ervoor gekozen enerzijds een robotmaaier neer te zetten en anderzijds voor een computergestuurde beregeningsinstallatie te zorgen. Maaien en sproeien worden zo al niet meer nodig. Je bent niet aan het zwoegen in je tuin, maar ervan aan het genieten.”
Eén ontwerp
De woning werd ontworpen door Lab32 Architecten. “Jaren geleden hebben we een keer een huis van deze architect gezien in de buurt van Maastricht en toen zijn naam genoteerd, voor het geval dat”, zegt de bewoonster. “Toen we dit perceel over de grens konden kopen, hebben we hem direct gecontacteerd. Zonder een andere architect te vragen en zelfs zonder Clark diverse ontwerpen te laten maken, was het meteen een schot in de roos. Op een aantal kleinere wijzigingen na bleek zijn eerste idee precies dat te zijn wat ons voor ogen stond.” Clark Teensma kan dit alleen maar beamen: “De opdrachtgevers wisten precies wat ze wilden. Ze hadden een groot perceel gekocht maar wilden een huis op menselijke maat. We stonden allebei open voor de ideeën van de ander en dat werkt altijd prettig, maar als architect moet je ook weten hoever je kunt gaan. Deze mensen hadden bijvoorbeeld ook oudere meubels meegenomen uit hun vorige woning waarmee ze de nieuwe een persoonlijk accent wilden geven. Die detaillering, daar wil ik me nooit mee bemoeien, heel terecht overigens, want het resultaat is heel geslaagd.”
Maar de grote kwaliteit van deze woning is niet alleen de vernuftige constructie of de fraaie inrichting, noch enkel de prachtige tuin, maar de perfecte combinatie van interieur en exterieur. Vanuit het comfort van hun huis kunnen de bewoners overal genieten van het zicht op het groen, dichtbij en veraf, en er ook in enkele stappen middenin staan. Die nabijheid geeft rust en zelfvertrouwen. “We hebben nooit de gordijnen dicht en geen rolluiken voor de ramen”, zegt de vrouw des huizes. “Dat is vooral een teken dat we ons hier erg op ons gemak en dus ook thuis voelen.
https://theartofliving.nl/in-perfecte-harmonie-met-de-omgeving/