Eerst de bomen, dan de villa


Een boom is nooit zomaar een boom 

De omgeving waarin deze rietgedekte villa ligt, was militair terrein totdat de gemeente besloot om er een villawijk van te maken. Een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling was het behoud van de bomen die er staan. Architect Michel Arts werkte intern samen aan het plan met architect Niels Nederlof en technisch ontwerper Jan Heinst. Michel: “Ook op dit perceel stond een aantal volwassen bomen waarmee we rekening moesten houden. Dat betekende bijvoorbeeld dat de villa niet te hoog mocht worden. De bomen hebben de ligging op het kavel en de vorm van de villa zeker mede bepaald.” 

Graag chic, warm en modern 

Naast de feitelijkheden van het beeld- en kwaliteitsplan van de gemeente, luisterden de architecten naar de wensen van de opdrachtgevers. De toekomstige bewoners hadden zich goed georiënteerd en wisten wat ze wilden: een chique woning, maar ook eigentijds en warm met gebruik van veel natuurlijke materialen zoals riet, natuursteen en hout. 

Michel: “De opdrachtgevers wilden graag veel ruimte op de begane grond, de behoefte aan ruimte boven was wat minder. Om te voorkomen dat de villa te volumineus zou worden hebben we twee delen als het ware in elkaar geschoven waardoor je twee rieten daken krijgt die zorgen voor een elegant geheel. Voor de moderne look is aan de buitenkant wit stucwerk aangebracht. Om dit wit weer te ‘verzachten’ is tegelijkertijd gekozen voor houten gevelbekleding en een rieten kap. De drie erkers in de voorgevel steken door het dak waarmee visueel de lengte uit de woning wordt gehaald. Bij het overdekt terras en de carport is dezelfde materialisatie doorgezet als bij de hoofdwoning, zodat ook het terras en de carport een integraal onderdeel zijn van de gehele architectuur. https://theartofliving.nl/eerst-de-bomen-dan-de-villa/